Hoe krijg je Limburg, innovatie en de bedrijven uit de regio op het netvlies van 15- en 16-jarige jongeren? Het Valuascollege uit Venlo wil dit samen met Brightlands Campus Greenport Venlo voor elkaar krijgen: ze willen honderd onderwerpen voor profielwerkstukken ‘ophalen’ bij bedrijven uit de regio waar leerlingen hun tanden in kunnen zetten.

Saskia Goetgeluk
directeur van Brightlands Campus
Greenport Venlo

Met deze samenwerking wil Brightlands in Venlo de middelbare scholieren laten kennismaken met de bedrijven en de regio. “Het is belangrijk om jonge mensen al vroeg in contact te brengen met de Limburgse bedrijven en de goede carrièreperspectieven hier”, vertelt Saskia Goetgeluk, directeur van Brightlands Campus Greenport Venlo. “We hopen dat leerlingen zo enthousiast worden over de mooie dingen die hier gebeuren, dat ze besluiten om hun vervolgopleiding in Limburg te doen of na hun opleiding bij bedrijven in deze regio aan de slag gaan!”

Het profielwerkstuk is in het leven geroepen om de overstap van de middelbare school naar het hoger onderwijs te verkleinen. Een leerling voert zelfstandig of in een groepje een klein onderzoek uit en wordt getoetst op vaardigheden zoals het opzetten van een onderzoek, experimenteren, analyseren, beschrijven en presenteren.

Brightlands wil de onderwerpen voor de profielwerkstukken ‘ophalen’ bij de bedrijven in de regio. “Hiermee komen de bedrijven in contact met hun werknemers van de toekomst. Voor de leerlingen is het leuk dat ze uit de schoolbanken komen en een kijkje bij de bedrijven nemen. We leggen de lat hoog: we zijn op zoek naar honderd onderwerpen, dus bij deze nodig ik alle bedrijven uit om zich bij ons aan te melden.” Tijdens de Dutch Agri Food Week (van 5 t/m 16 oktober 2019) organiseert de campus ook een bijeenkomst voor alle deelnemende scholieren. ‘Dan organiseert de campus dagelijks evenementen rondom voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie voor ondernemers, wetenschappers, starters, studenten, financierders en politici. En voor de scholieren!“

De campus start de samenwerking met het Venlose Valuascollege. Maar het plan is om dit initiatief over de hele regio uit te rollen en ook andere middelbare scholen aan te haken.

Meedoen?
Bedrijven die willen meedoen, kunnen zich tot 14 juni aanmelden via www.brightlands.com/profielwerkstuk Een bedrijf kan zelf een onderwerp aandragen, maar het is ook mogelijk om in overleg met een scholier een onderwerp te formuleren. Op de website is ter inspiratie ook een aantal voorbeelden te vinden van profielwerkstukken.

Im van Heyster
Onderwijsdirecteur
havo/vwo van het
Valuascollege

Im: “Het Valuascollege stimuleert leerlingen om te leren en te ontwikkelen binnen en buiten de school. Dat lukt alleen met partners. Daarom zoeken wij als school de verbinding met alle onderdelen van de maatschappij. Brightlands is een onmisbare schakel tussen regio, bedrijfsleven en onderwijs. Het volgen van een lesprogramma wordt veel leuker als dat wat je leert, ook echt toepasbaar is. Als je ziet wat in een bedrijf gebeurt, als je samenwerkt met anderen, als je een werkstuk kunt maken over een echte opdracht. Die kans krijgen leerlingen via de samenwerking met Brightlands.

Deze samenwerking zorgt er ook voor dat jongeren zien wat de regio te bieden heeft. Het helpt hen kiezen. Ze krijgen zicht op de opleidingskansen en de toekomstige banen, waardoor de binding met de regio groter wordt. Bedrijven komen via het profielwerkstuk in contact met een jonge generatie boordevol ideeën en energie. En met de werknemers van de toekomst!”