REGIO – Steeds meer bomen en struiken in Midden- en Noord-Limburg leggen het loodje als gevolg van de aanhoudende droogte. Het gaat dan met name om coniferen, sparren, berken en eiken. Door het tweede droge jaar op rij staat het grondwaterpeil veel te laag, waardoor de wortels niet meer bij het water komen.

Tuiniers die nu vooral zouden moeten snoeien, krijgen steeds vaker de vraag om dode bomen te kappen. Door de droogte van vorige zomer zijn veel exemplaren verzwakt en zijn daardoor een makkelijke prooi voor schimmels, bacteriën en allerlei insecten.

Naaldbomen, coniferen en berken zijn het haasje
Vooral sparren gaan nu massaal dood. Verzwakt zijn ze de winter doorgekomen. En nu een tweede droogteperiode is aangebroken, redden ze het niet. Bastkevers maken eerst kleine gaatjes in de bast. Daarna vreten de larven zich binnen overal rond. Vooral op de zandgronden in Midden- en Noord-Limburg is de schade groot. De komende jaren zullen nog vele bomen sneuvelen. Met name naaldbomen, maar ook coniferen en berken die ondiep hun wortels hebben en dus veel last hebben van de aanhoudende droogte.