Foto: Ruud de Vreeze

Ambities kunnen met meer daadkracht gerealiseerd worden als ze sterk met elkaar verbonden zijn. De acht Noord-Limburgse gemeenten, ondernemers, onderwijsinstellingen en andere overheden spreken daarom de gezamenlijke ambitie uit om in 2023 de gezondste regio van Nederland te worden. Dit is het uiteindelijke doel van de zogenaamde regionale investeringsagenda.

Tekst: Wesley Hegge

Gezond is een breed begrip. Dat is precies de bedoeling van de investeringsagenda. Want er wordt ingezet op veel terreinen. Zoals de productie en consumptie van gezond en veilig voedsel, maar ook ontwikkelingen op het gebied van humane gezondheid, duurzame logistiek en mobiliteit, een circulaire maakindustrie, de vrijetijdseconomie en een gezonde en natuurlijke woonomgeving.

“In de gezondste regio gaat groei van welvaart hand in hand met de ontwikkeling van welzijn”, zegt burgemeester Antoin Scholten van Venlo, die tevens voorzitter is van Regio Venlo, een samen-werkingsverband van de acht Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Gennep, Beesel, Bergen en Mook en Middelaar. Samen tellen de gemeenten 280.000 inwoners.

Samenwerking
Afgelopen maanden hebben de colleges van de gemeenten binnen Regio Venlo samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen gewerkt aan de agenda. “Vanuit de ondernemers kwam nadrukkelijk de suggestie om volledig in te zetten op gezondheid. De agenda is dan ook doordesemd van inspiratie van bedrijven.”

De regionale ambitie is nu vastgelegd. “We maken gebruik van onze sterken punten: de economische ontwikkeling op het gebied van agrofood, maak-industrie, logistiek, vrijetijdseconomie en kennis-ontwikkeling met een accent op voedsel en gezondheid. Centraal hierbij staat het principe dat ambities met meer daadkracht kunnen worden gerealiseerd, als ze sterk met elkaar zijn verbonden.”

Als voorbeeld noemt Scholten Campus Greenport Venlo. “In Villa Flora doet Maastricht University onderzoek naar hoe je gezond kunt leven door de juiste voeding. In een hypermodern onderzoekscentrum wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe op basis van DNA bepaald kan worden welke voeding bij je past. In de tuinbouwsector vindt veel innovatie plaats. Onderwijsinstellingen als de Hogere Agrarische School (HAS) en Fontys Hogeschool leveren op hun beurt studenten. Dat komt in Venlo bij elkaar.”

Icoonprojecten
De Campus Greenport Venlo is één van de zeven icoonprojecten waarin geïnvesteerd wordt. “Dit zijn urgente projecten met meervoudige doelstellingen. De projecten hebben regio-overstijgende effecten. We zetten in op een totale investeringsimpuls van 40 miljoen euro, waarvan de regiogemeenten een deel voor eigen rekening nemen.”

Ook een gezonde arbeidsmarkt is benoemd tot de icoonproject. “Terwijl we te maken hebben met krapte, is de werkloosheid in Duitse steden als Mönchengladbach en Krefeld met tien procent vrij hoog. In het UWV-gebouw in Venlo wordt binnenkort het Grensinfopunt geopend. Daar kunnen ondernemers informatie krijgen over het aannemen van personeel uit Duitsland. Werknemers uit Duitsland kunnen er op hun beurt ook informatie krijgen.”

Aan het icoonproject vrijetijdseconomie is een stevige ambitie gekoppeld: een groei van de jaarlijkse vrijetijdsbestedingen in de regio naar ruim 1 miljard euro in 2025. “Dat is een stijging van 24 procent, maar we denken dat het realistisch is. Noord-Limburg is een aantrekkelijke vakantielocatie. Met name Bergen, Beesel, Gennep en Mook en Middelaar hebben baat bij de investeringen.”

De overige vier icoonprojecten staan in het teken van de verduurzaming van de glastuinbouw, de aanpak van vrijkomende bebouwing, duurzame mobiliteit en het klimaat. De agenda sluit naadloos aan op de ambities van de provincie Limburg en het Rijk. “We zetten in op een Regio Deal. In dit initiatief van het Rijk zitten honderden miljoenen euro’s om de concurrentiekracht van regio’s te verbeteren. We denken een reële kans te maken op de subsidie, omdat we significant bijdragen aan het bruto nationaal inkomen van Nederland.”

Toekomst
De agenda wordt de komende tijd samen met de gemeenteraden van de acht gemeenten verder uitgewerkt tot de nieuwe Regiovisie en bijbehorend uitvoeringsprogramma. “We stemmen onze ambities daarbij ook af met Crossroads Limburg. Hiermee nodigen we de provincie uit om in de nieuwe bestuursperiode 2019-2023 samen te werken aan de kansen en uitdagingen in onze prachtige Noord-Limburgse regio.”