VENLO – Nog voordat de Duitse regering een beslissing neemt of alle grenzen dicht gaan, staan er al Duitse agenten te controleren bij de grens in Venlo.

Automobilisten wordt gevraagd waarom ze de grens willen passeren. Mensen die bijvoorbeeld naar hun werk moeten worden doorgelaten, mensen die alleen maar willen tanken of boodschappen doen moeten rechtsomkeert maken. Zo meldt 1Limburg.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer beslist maandag of het land ook de grenzen met Nederland, België, Polen en Tsjechië sluit vanwege de coronacrisis. Met de andere buurlanden voerde Duitsland al eerder grenscontroles in.

Afgelopen weekend groeide ook in Nederland de onvrede over het grensverkeer met Duitsland. Met name Duitse recreanten veroorzaken onrust. Premier Rutte riep Duitse toeristen vrijdag al op om met Pasen niet naar Nederland te komen. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo, tevens hoofd van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, zei zondag te overwegen om in het Paasweekeinde winkels te sluiten om Duitse kooptoeristen thuis te houden. In Duitsland zijn winkels vanwege het virus gesloten, in Nederland hoeft dat niet.