Rozan Langenhorst van Cellini Juwelier in Roermond en Laura Bicego van NANIS. Fotografie: Karel Bingen

Rozan Langenhorst van Cellini Juwelier in Roermond durft buiten de gebaande paden te treden. Haar eigenzinnige aanpak heeft geleid tot een bedrijf in constante beweging. Toch bevat Cellini al 25 jaar één constante factor: de fraaie etalages aan de Neerstraat 39-41 in typische Cellini-stijl en een ongekende diversiteit aan juwelen in een rijk gedecoreerde setting. Ze staat stil bij haar zilveren jubileum.

Door Wesley Hegge

Typisch Cellini. De liefhebbers weten meteen wat er bedoeld wordt: stijlvol, ambachtelijk, een tikje anders. En daarom juist zo bijzonder. Neem bijvoorbeeld de kikkerring uit de collectie van Roberto Coin, die Rozan laat zien. ”De groene steentjes zijn van tsavoriet, de oogjes van robijn. Afgezien van de prachtige materialen is het vooral een heel uitgesproken, maffe ring. Het Italiaans juwelenmerk wordt gedreven door passie voor het leven en voor de kunst. Typisch Cellini dus. Het is een gewaagde keuze om een dergelijke ring in te kopen.“ Lachend: “Maar bij de inkoop van dergelijke bijzondere stukken zeg ik dan: en anders gaan we in stijl ten onder.”

Eigenzinnig
Het durven inkopen van sieraden die zo bijzonder zijn dat je ze elders niet vindt, is niet zonder risico. “Het is mijn kracht én mijn valkuil. Het had ook anders uit kunnen pakken. Maar ik weet wat ik doe en de typische Cellini-signatuur is onderscheidend. Die spreekt een steeds groeiend aantal mensen aan. Uit alle windrichtingen komt men speciaal voor de collectie van Italiaanse topmerken naar de Neerstraat in Roermond. Wie iets unieks wil, is hier aan het juiste adres. En dat weten ook mijn klanten uit Venlo.”

Ondanks haar bijzondere collectie wil Rozan een juwelier zijn voor iedereen. “Uitnodigend is bijvoorbeeld de collectie van Blush. Er zitten erg leuke, hippe colliers en ringen bij. Ook jongere mensen kunnen hier prima slagen. De prijzen zijn toegankelijk. Cellini is bijzonder, maar beslist niet onbereikbaar.”

Jubileum
Het is precies 25 jaar geleden dat Rozan op deze locatie startte, in een pand dat half zo groot was. Inmiddels staat er een juwelierszaak van internationale allure, maar in een vertrouwde, sfeervolle ambiance. De buitenkant heeft onlangs een metamorfose ondergaan. Het monumentale pand doet door de nieuwe markiezen buitenlands aan. Onder de markiezen zijn de sieraden uitnodigend uitgestald. Het is haar gelukt om een totaalplaatje te scheppen waarbij exterieur en interieur de collectie perfect tot uiting laten komen. Een plek om letterlijk even bij stil te staan.

“Met trots kijk ik terug op wat ik samen met mijn gewaardeerde klanten heb mogen creëren. Het jaar 2020 is in meerdere opzichten een bijzonder jubileumjaar gebleken. Iedereen had het zich anders voorgesteld, maar ik wil toch stilstaan bij deze mijlpaal. Samen met mijn rechterhand Joëlle blijf ik klaarstaan voor de klanten. Met volle kracht en veel energie!”

Ze is een self-made woman. En dat dwingt respect af. Ook durft ze uitgesproken keuzes te maken. “Ik heb een jaar of tien geleden al gezien dat je je moet specialiseren. Zo ben ik bijvoorbeeld definitief gestopt met het verkopen van horloges. Ik richt me puur op mijn grootste passie, juwelen en sieraden, waarbij ik mijn klanten uitgebreid persoonlijk advies geef. Een speciaalzaak. Dat is de kracht van Cellini: de combinatie van een unieke collectie, een schat aan ervaring en een eerlijk advies.“

Exclusieve events
Als een echte onderneemster blijft Rozan zich ontwikkelen. “Het organiseren van evenementen, zoals ik dat al zeven jaar op rij doe met juwelenmerk NANIS, heeft de toekomst. Ik wil steeds meer eventmatig te werk gaan. En ook steeds exclusiever. Als ik weet dat een klant van een bepaald merk of juweel houdt, dan organiseer ik een kleinschalig event speciaal gericht op de doelgroep. Door mijn netwerk kan ik mijn klanten een ongekende diversiteit aan stijlen, sieraden en juwelen tonen, afkomstig van kleine en grote ateliers of van verschillende internationale juwelenhuizen.”

Een van de events die Cellini Juwelier samen met NANIS organiseerde. NANIS is een Italiaans juwelenmerk dat in 1990 werd opgericht door Laura Bicego in het Noord-Italiaanse Trissino. De gouden sieraden van het merk worden allen stuk voor stuk met de hand en volledig in eigen beheer gemaakt met behulp van traditionele technieken in combinatie met handwerk. Verrassende juwelen met door de natuur geïnspireerde vormen, gemaakt van 18 karaat goud dat wordt gecombineerd met edelstenen van de hoogste kwaliteit in hun meest natuurlijke vorm. De sieraden staan bekend om hun handgegraveerde finish in de bekende NANIS-uitstraling.

Als een van de eersten in Nederland wist Rozan een uitgebreide collectie van NANIS in huis te halen. “Ik ben nog altijd weg van de stijl en het vakmanschap. De sieraden zijn bij elke gelegenheid of outfit anders te dragen. Het vakmanschap komt terug in de manier waarop met een graveersteker het oppervlak van het goud gegraveerd wordt. Daardoor krijgt het sieraad een fluweelachtige gloed.”

Naast NANIS en de Cellini huiscollectie zijn er merken als Al Coro, Tirisi, Pesavento en Roberto Coin. Binnenkort in huis zijn de unieke, trendy armbanden voor mannen van Albanu. De armbanden van olifanten-, buffel- of paardenhaar worden met de hand gemaakt en zijn afkomstig uit Monaco. Ook het haar van je eigen paard kan worden gebruikt om een armband van te laten maken.