Erik Schnock, initiatiefnemer en eigenaar Healthcare Corporate Fotografie: Bram Becks

Sinds vorige maand ligt aan de Horsterweg 182 in Venlo een commerciële snelteststraat voor bedrijven, instellingen en particulieren. Initiatiefnemer Erik Schnock vond in overleg met Ondernemend Venlo een ruim opgezette testlocatie. De razendsnelle uitslag voorziet met name bij werkgevers in de regio in een behoefte.

Door Wesley Hegge

Automobilisten rijden af en aan. Als de BIG-geregistreerde verpleegkundigen in de witte tent een monster hebben genomen, krijgen de mensen een parkeervak aangewezen. Binnen een kwartier ontvangen ze ter plekke de uitslag. In veel gevallen kunnen ze direct daarna weer aan de werk.

Behoefte is groot
De commerciële teststraat voorziet daarmee in een behoefte. Het is een mooie aanvulling op de teststraat van GGD Noord-Limburg aan de Willem Barentszweg in Venlo. “Daar moet je 24 uur of langer wachten op een uitslag”, zegt Erik Schnock, eigenaar van arbodienst Healthcare Corporate in Venlo. “Van mijn klanten, onder wie grotere werkgevers uit het hele land, weet ik dat men dit te lang vindt duren. Want een werknemer moet tot de uitslag er is uit voorzorg in quarantaine. Ik weet dat in sommige regio’s de wachttijden oplopen tot enkele dagen, en iedere dag verzuim kost geld.”

Voor een grote klant met 25.000 medewerkers kreeg Schnock de opdracht zes teststraten op te zetten. “Ook van andere klanten kreeg ik steeds vaker de vraag of we hen konden helpen met een snelle coronatest. Sommige medewerkers kunnen thuiswerken, maar als je bijvoorbeeld in de logistiek of in een supermarkt werkt, gaat dat niet. Het scheelt dus enorm als medewerkers die symptomen van corona vertonen direct weten waar ze aan toe zijn.”

Werkgevers zitten vaak met hoge kosten als ze dagenlang niet kunnen beschikken over een medewerker, laat staan over een complete afdeling. “Je hebt het niet alleen over directe personeelskosten, maar ook het verlies aan productiviteit en omzet die je misloopt.”

Ondernemend Venlo
Voor het vinden van een geschikte locatie nam Schnock contact op met parkmanager Lidy Rutten van Ondernemend Venlo. “Zij zei meteen: je komt als geroepen, want ik word blauw gebeld door ondernemers die behoefte hebben aan sneltesten. Samen hebben we gekeken naar locatie die goed bereikbaar en ruim van opzet is. Die hebben we gevonden op een parkeerterrein.”

De test kost 99 euro exclusief btw. Mensen plannen online een afspraak in. In verband met de logistieke stroming, komen de mensen een minuut voor het afgesproken tijdstip het terrein op. Schnock: “De testen die we gebruiken zijn gevalideerd door het RIVM en de uitslagen worden erkend door de GGD. Bij een positieve testuitslag wordt dit doorgegeven aan de GGD, zodat het bron- en contactonderzoek kan worden opgestart. De gegevens van de mensen worden met een beveiligde verbinding met de GGD gedeeld zodat de privacy is gewaarborgd.”

Schnock verwacht dat de drukte nog zeker tot het einde van dit jaar zal aanhouden. “We zitten in de periode dat het griepvirus optreedt. Mensen krijgen vergelijkbare klachten. Door de snelteststraat kunnen we een bijdrage leveren om bedrijven zoveel mogelijk op gang te houden. Uiteraard zijn we er ook voor particulieren die snel duidelijkheid willen.”