Saskia Goedgeluk

Hygiëne en veiligheid in de voedselverwerking en – productie zijn essentieel. Hoewel Nederland voorop loopt als het gaat om hygiëne en voedselveiligheid wordt gezocht naar nog betere toepassingen zodat de koppositie behouden blijft en uitgebouwd kan worden.

Bestaande oplossingen voor reiniging en desinfectie worden geoptimaliseerd, maar nadelen blijven: giftige gewasbeschermingsmiddelen die ongewenste sporen achterlaten, de impact op het milieu, aanzienlijke kosten en tijdrovende bewerkingen. We zoeken naar totaal andersoortige oplossingen voor schonere, ‘pure’ ingrediënten, minder intensieve voedselverwerking en minder gebruik van chemicaliën terwijl de voedselveiligheid verbetert, er minder voedselverspilling in de waardeketen is en een langere houdbaarheid.
We zoeken dus naar gamechangers.

Blue Plasma, actief op Brightlands Campus Greenport Venlo, heeft een innovatieve technologie ontwikkeld, gebaseerd op Koud Atmosferisch Plasma. Plasma is de ‘vierde staat van materie’ die ontstaat als je extra energie aan een gas toevoegt waardoor het geïoniseerd wordt. Bekende voorbeelden van plasma’s in de natuur zijn bliksem, de zon en het noorderlicht. Een plasma uit lucht bevat stikstof- en zuurstofradicalen die een krachtig desinfecterend eff ect hebben. Deze aanpak doodt bacteriën, schimmels en virussen en is veilig in gebruik. En eenvoudig in gebruik: na behandeling gewoon de plasmabron uitschakelen. Het is vrij van toegevoegde chemicaliën en er is geen resteffect na behandeling. Er is geen nadelig effect op smaak en voedselkwaliteit. Het energieverbruik is acceptabel en het is eenvoudig in te passen in bestaande processen. Dit initiatief is inzetbaar in verschillende agrofood sectoren: toepasbaar in de tuinbouw voor het wateroppervlaktereiniging en in de dierlijke sector voor geurvermindering of om eieren te ontsmetten. Dat is veelbelovend. Maar, deze ontwikkeling staat nog aan het begin. Er zal nog veel getest en onderzocht moeten worden en ook de regelgeving zal moeten worden aangepast.

Brightlands in Venlo brengt uiteenlopende vraagstukken bij elkaar, op één plek. Expertises, inzichten en partnerschappen komen samen. Volgende keer meer sneak previews over de gezonde voeding van morgen!

Saskia Goetgeluk
Directeur Brightlands Campus Greenport Venlo
www.brightlands.com