Peter Thissen

Dinsdag 6 juli ontvangt u in het kader van het Keurmerk Veilige Bedrijventerreinen een enquête. Binnen dit keurmerk maken parkmanagement, ondernemers, gemeente, politie, brandweer en andere partijen afspraken om de bedrijventerreinen veilig, schoon en toegankelijk te houden. Erg belangrijk dus. Om per bedrijventerrein een actueel overzicht te hebben van hetgeen er speelt, wordt eens per drie jaar een enquête gehouden onder onze leden. Mijn verzoek aan u is deze in te vullen.

Op een van onze bedrijventerreinen, Businesspark Noorderpoort, hebben we onlangs een kunstwerk onthuld. Daardoor heeft Will Lormans een blijvend eerbetoon gekregen. Will stond mede aan de basis van de grote fusie van onze verenigingen door de eerste gezamenlijke Bedrijven Investeringszone (BIZ) te realiseren. Ook heeft hij zich op talloze andere manieren ingezet, waarover u verderop in het magazine meer leest. Ik ben er trots op dat we hem met dit kunstwerk kunnen eren.

Ook wil ik Royal Dutch Kusters Engineering uit Venlo van harte feliciteren met het 110-jarig bestaan. Een felicitatie voor Op het Veld uit Belfeld en Poeth uit Tegelen (ieder 100 jaar) en Pearl Music uit Belfeld (75 jaar) is ook op zijn plaats. Het is mooi om te zien dat deze maakbedrijven constant innoveren en naar nieuwe markten blijven zoeken.

Ook besteden we in deze uitgave aandacht aan twee projecten van de Regionale Investeringsagenda. Deze projecten krijgen gelukkig eindelijk vorm, maar het totale aantal projecten dat mede door de miljoenensubsidie van start had kunnen gaan, blijft achter op schema. De slagvaardigheid is nog ver te zoeken. Reden hiervan is dat de acht gemeenten in Noord-Limburg, die uitvoering geven aan de Regionale Investeringsagenda, te veel vanuit hun eigen gebied redeneren in plaats van het belang van de regio voorop te stellen. Terwijl de financiële impuls daarvoor bedoeld is: inzetten op een vitaal en veerkrachtig Noord-Limburg. Het is van ondergeschikt belang of een bepaald project in gemeente X of gemeente Y draait. Mijn oproep aan de bestuurders is het regionale belang te laten prevaleren boven het kerktoren-denken. Of moet de grootste gemeente hierin een leidende rol gaan spelen?

Na deze kritische noot kom ik bij het slot, waarin ik u een fijne zomer wil toewensen. Met als hoogtepunt voor velen uiteraard het Zomerparkfeest. Het is de eerste keer dat we als ondernemersvereniging meedoen aan een evenement dat gericht is op consumenten. We zijn namelijk samen met LIOF, Rabobank en Innofest initiatiefnemer van het living lab tijdens het Zomerparkfeest. Geniet allemaal van de vakantieperiode. En vergeet alstublieft niet de enquête in te vullen.

Peter Thissen
Voorzitter Ondernemend Venlo