Foto: Jeroen Kuit

Groene gebouwen die een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen. Venlo is een wereldwijd toonbeeld van bouwen volgens de circulaire cradle to cradle-filosofie. In navolging van het stadskantoor gaan steeds meer bedrijven en instellingen mee in de duurzame transitie. Van der Valk Hotel pakt het groots aan: de twee torens vormen binnenkort een nieuw icoon van duurzaamheid, gastvrijheid en vooruitstrevend ondernemerschap.

Tekst: Wesley Hegge

Alleen de huidige toren blijft, al het andere verdwijnt. Op de plek van de laagbouw verrijst een tweede, nog hogere toren van veertien etages. Directeur Han van der Eijk licht de plannen toe: “Er komen onder meer twee restaurants en een sport- en wellnesscenter met sauna. De capaciteit van de zalen wordt verdubbeld en de hoogste etage krijgt twee zalen, inclusief bar voor zakelijke bijeenkomsten en besloten feesten. De bestaande toren wordt naar verwachting in 2023 gerenoveerd.”

Cradle to cradle-filosofie
Komend najaar start de omvangrijke verbouwing die medio 2021 afgerond moet zijn. Daarmee tilt  Van der Valk Hotel Venlo, dat jaarlijks 50.000 hotelgasten verwelkomt, duurzaamheid naar een compleet nieuw niveau.

Dankzij innovaties ontstaat er een ‘gezond’ hotel. Wat Van der Eijk aanspreekt in het bouwen volgens de principes van cradle to cradle is de klimaatbeheersing. Een ervaring die hij opdeed tijdens een bezoek aan het Venlose stadskantoor. “De uitzonderlijk hoge luchtkwaliteit is zeer prettig. Het verhoogt het welzijn en comfort van de gasten. Tegelijkertijd heeft het een positieve uitwerking op het leer- en prestatievermogen van de medewerkers.”

Mede dankzij de Floriade in 2012, de nieuwbouw van het stadskantoor in 2016 en een jarenlang programma heeft Venlo naam gemaakt als koploper in cradle to cradle, waarbij zoveel mogelijk herbruikbare materialen ingezet worden. Wethouder Erwin Boom (Economie, Arbeidsmarkt en Hoger Onderwijs) is enthousiast dat de markt meegaat in de duurzame transitie. “Naast Van der Valk past ook Holland Casino de circulaire uitgangspunten toe in hun verbouwplannen. De ondernemers zijn ervan overtuigd dat dit de beste manier is om te bouwen. Wij inspireren graag en onze ambtenaren verstrekken informatie.”

Boom stelt dat verduurzaming bovendien fungeert als motor voor de regionale economie. “In het Economisch Uitvoeringsprogramma hebben we een aanjaagfonds voor circulaire businesscases opgenomen. Vanuit de gemeente willen we daarmee met name de kleinere ondernemingen faciliteren.”

Duurzame samenwerking
Op het gebied van duurzaam ondernemen heeft Van der Valk Hotel Venlo zijn sporen verdiend. Groen zit in het DNA. Van der Eijk: “We zijn al jaren drager van het Europees erkende keurmerk Green Key. We doen er alles aan om natuur en milieu zo min mogelijk te belasten. Dat zetten we voort in de nieuwbouw. Dat zie je terug in de bedden, meubels en het tapijt. Ook op het gebied van energie zetten we middels warmteterugwinning grote stappen.”

Duurzaamheid klinkt zelfs door in het personeelsbeleid van ons familiebedrijf. Ondanks dat een groot deel van het hotel dicht gaat, blijven de medewerkers tijdens de verbouwing in dienst. “Dat heeft verschillende redenen. Enerzijds de krapte op de arbeidsmarkt, maar vooral omdat wij heel tevreden zijn met ons huidige team. Ze gaan tijdens de bouwperiode bij andere Van der Valk-hotels aan de slag of bij lokale bedrijven zoals ons pop-up restaurant Taste of V aan de Prinsessesingel in het centrum van Venlo. Een unieke mogelijkheid voor onze medewerkers om elders hun kennis en ervaringen uit te breiden.”

www.venlo.nlwww.hotelvenlo.nl/nieuwbouw