Wethouder Erwin Boom Fotografie: Dion Huiberts

De gemeente Venlo oogstte veel lof met het razendsnel ingerichte ondernemersloket. Nu het virus iets van zijn wurgende greep verliest, maakt het branden blussen plaats voor een opbouwfase. Wethouder Erwin Boom wil weten wat er per sector gaande is en bezoekt bedrijven. Ondanks de mindere periode merkt hij dat ondernemers ook kansen zien.

Tekst: Wesley Hegge

Een ondernemer die contact opnam met het ondernemers-loket heeft wethouder Boom nog helder op het netvlies staan. “Hij verdiende zijn geld door het leveren van groente aan horecabedrijven. Omdat alle restaurants dicht moesten, zag hij zijn inkomsten verdwijnen. Hij wilde aan consumenten gaan verkopen. Maar de regels lieten dat niet toe. In dezelfde tijd gingen groothandels als Sligro, Makro en Hanos ook open voor de consument. Hij gebruikte dat argument om voor zichzelf een verruiming te vinden. We willen met ondernemers meedenken. Niet alles kan, maar we kijken altijd wat mogelijk is. Na drie dagen konden we formeel een ‘ja’ geven.”

Loket
Venlo trok de aandacht met de snelheid waarmee het loket werd opgetuigd. Het loket ondersteunt ondernemers bij vragen over het bedrijf en de maatregelen die zowel landelijk als lokaal genomen worden. Op het hoogtepunt stonden acht medewerkers van het team Economie ondernemers bij met raad en daad. “We hebben 520 telefoontje en e-mails gehad. Het gros in de eerste twee weken. De meeste bedrijven die zich melden zijn zzp’ers, horeca- en verzorgende bedrijven, zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Toen het kabinet zijn steunmaatregelen bekendmaakte, daalde het aantal vragen. Desondanks houden we het loket met een lagere bezetting in de lucht.”

Wethouder Boom zou het liefst elke ondernemer door de crisis loodsen, maar dat kan simpelweg niet. “Uitstel van betalingen hebben we toegezegd, maar kwijtschelding van de onroerendezaakbelasting (ozb) is onmogelijk. Dat zou zorgen voor een gigantisch gat in de begroting. Binnen de mogelijkheden die we hebben, doen we wat we kunnen. Zo mogen horecaondernemers hun terrassen vergroten zodat ze meer rekening kunnen houden met de anderhalvemetermaatregel.”

Hoe groot de gevolgen zijn voor het Venlose bedrijfsleven is nu nog niet duidelijk. “De komende weken worden cruciaal. Zet de dalende lijn van besmettingen voort of komt er een nieuwe golf aan? Herstellen bedrijven van de klap? Hoe snel trekt de economie aan?” Er is bovendien een verschil tussen de binnenstad en bedrijventerreinen, zo nuanceert de wethouder. “De ondernemers in de binnenstad worden directer geraakt. Ook op de bedrijventerreinen gaat men een moeilijke periode tegemoet. Ik heb samen met Peter Thissen, voorzitter van Ondernemend Venlo (OV), een online bel- en vragenuur georganiseerd voor de bedrijven op de bedrijventerreinen. We verwachten de schade pas over enkele maanden scherp te hebben.”

Nieuwe fase
Om te weten wat er per sector speelt, bezoekt Boom meerdere bedrijven. “Inmiddels heb ik enkele ondernemingen bezocht in de agrarische, toeristische en financiële sector, de dienstverlening en maakindustrie. Er spelen uiteenlopende zaken. Van personeelstekort in de agrarische sector tot een stagnerende productie in de maakindustrie vanwege de toevoer van grondstoffen. Het is een mindere tijd, maar ik merk aan ondernemers die ik spreek dat ze ook kansen zien. Corona maakt ondernemers nog creatiever. Dat stemt me positief. Het geeft me energie om in dat gevoel mee te gaan.” Boom voelt zich niet langer een brandweerman. “Brandjes blussen is voorbij. Als een bouwvakker moet ik het huis weer opbouwen. Dat kan de overheid niet alleen. We moeten met onder meer OV een plan de campagne maken. Onlangs hebben we een convenant gesloten met OV waarin we hebben afgesproken 1,5 miljoen euro te investeren. Misschien moeten we bepaalde zaken, die gerelateerd zijn aan corona, naar voren halen.”

www.venlo.nl