Winnaars ronde 2, Stanley Mooren van Sudryso en Gerard Otten van S+dB.

Een Mega Magnetron die gezond voedsel produceert. Graszaden met een coating van grondstoffen. Een automatische stamdiktemeter voor laan- en vrucht-bomen. Maak kennis met de winnaars van het startersprogramma BL.INC op Brightlands Campus Greenport Venlo.

Door Lise Schregardus

BL.INC ondersteunt innovatieve agrifood ondernemers bij het opzetten en uitbouwen van hun bedrijf. De deelnemers krijgen drie maanden lang toegang tot een netwerk van ervaren ondernemers en experts, tot R&D faciliteiten, een werkplek en advies op maat en coaching van ervaren professionals. Na twee rondes zijn er al mooie innovaties geboren.

Sudryso en een Mega Magnetron
Sudryso richt zich op ontwikkeling van gezond voedsel. Wilbert Linders en Jens van Weel, twee van de medeoprichters van Sudryso, hebben een machine ontwikkeld voor het drogen van voedsel tot gezonde en smaakvolle producten, met een hoge voedingswaarde zonder toevoegingen. Deze Mega Magnetron verwerkt de reststromen die ontstaan bij boeren, telers en voedselverwerkers tot een duurzaam, gezond en houdbaar product. Jens: ‘Via BL.INC hebben we goede contacten opgebouwd met andere ondernemers en potentiële investeerders. We hebben onze processen verder verbeterd en zijn druk bezig met de doorontwikkeling van de Mega Magnetron. De eerste machine rolt dit jaar nog van de band. We hebben ook onze eerste klant al binnen, waarvoor we een machine en een voedingsproduct gaan ontwikkelen.’

In 2021 wil Sudryso ook in Europa actief zijn met hun totaaloplossing: het verminderen van de voedselverspilling door het produceren van machines en eindproducten op basis van reststromen.

S+dB en plantzaden op rol
Het bedrijf S+dB is opgericht door Gerard Otten en Frank Lub. Zij hebben een innovatieve technologie ontwikkeld waarbij groente- en graszaden op een mat of een lint geplaatst worden. De zaden worden daarna ingeklemd in een duurzaam, micro-groeiklimaat met aan de ene kant van het zaad een dragermateriaal, en aan de andere kant een coating met daarin groeien gewasbeschermingsmiddelen. Het grote voordeel van dit nieuwe productconcept is dat het een goede start van gewassen garandeert en dat de gewassen gelijkmatig en krachtiger groeien.

Gerard: ‘We hebben via BL.INC onze ‘route to market’ en ons verhaal richting investeerders nog eens goed tegen het licht gehouden. We stonden vlak voor een doorontwikkeling van onze startup naar een scale-up, dus dit programma kwam als geroepen. De feedback van en interactie tussen de deelnemers en coach waren heel waardevol en leveren een grote bijdrage aan het toekomstige succes van ons bedrijf.’ Het bedrijf wil medio 2021 de eerste producten gaan lanceren die gebaseerd zijn op graszaad. Daarna willen ze technologie ook gaan toepassen op groentezaden.

AgroWizard en stamdiktemeter
AgroWizard is een online platform waar fruit- en laanbomentelers op basis van data meer inzicht krijgen in hun perceel. Het eerste product van deze startup is de TreeWizard: een stamdiktemeter die volautomatisch de stamdikte van laan- en vruchtbomen op een perceel meet. Doordat het meten automatisch gaat in plaats van handmatig, bespaart dit telers veel tijd en geld.

Pim Deuling is een van de drijvende krachten achter AgroWizard. De startup deed mee aan BL.INC om toegang te krijgen tot expertise en om de zichtbaarheid te vergroten. ‘Na BL.INC hadden we een véél groter netwerk, een strategisch marketing- en salesplan, een R&D roadmap en toegang tot fi nanciers. Doordat we de publieksprijs hebben gewonnen, is ook onze naamsbekendheid gegroeid. We hebben inmiddels vier prototypes ontwikkeld, waarmee een testpanel van telers aan de slag gaat. Juist die co-creatie met onze toekomstige afnemers, de telers, is voor ons heel belangrijk om tot een solide en goed werkend product te komen.’

Vanaf 2021 is TreeWizard voor een selecte groep boomtelers beschikbaar, voor 2022 staat er een grootschalige marktintroductie op de planning, gericht op Nederland, Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen. BL.INC is een samenwerking van Regio Noord-Limburg, LIOF Rabobank en Brightlands Campus Greenport Venlo. In januari 2021 start ronde drie. Heb je interesse om deel te nemen? Ga dan naar de website van Brightlands.